Jedzenie w zagranicznych kurortach

Jedzenie w zagranicznych kurortach

Decydując się na podróż do jakiegoś południowego, ciepłego kraju, takiego jak Hiszpania, Portugalia, albo przynajmniej Włochy, należy liczyć się z tym, że podawane tam wyżywienie będzie się całkiem sporo różniło od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni w naszym kraju. Pół biedy, kiedy mamy do dyspozycji szwedzki stół i własnoręcznie możemy wybrać coś, co prawdopodobnie, przynajmniej z wyglądu będzie nam odpowiadało. Bolesne, przynajmniej z początku, może okazać się nasze przyzwyczajenie do pieczywa. Tam nie należy ono do codzienności, a jeśli nawet, jego jakość i smak dalece odbiega od naszego tradycyjnego. O wiele więcej jest tam warzyw, owoców, które u nas są jedynie dodatkami podawanymi w niewielkich ilościach. Warto uważać także na różnorodne owoce morza, nierzadko przypominające wyglądem zupełnie co innego. Nie nakładajmy więc sobie zbyt dużych porcji. Zawsze będzie można sobie dołożyć, w razie jak dana nowość przypadnie nam do gustu. Zresztą nawet lepiej jest nie najeść się do syta, niż potem chorować w pokojowym zaciszu zamiast zwiedzać.Należy także pamiętać o tym, aby racjonalnie próbować egzotycznych potraw. W niektórych krajach zadziwią nas ostre potrawy. Musimy jednak pamiętać o tym, aby jeść je w taki sam sposób, jak robią to ich mieszkańcy. Dzięki temu będziemy mieć gwarancję, że nic nam nie zaszkodzi.